Srpen 2013

RÝŽOVÉ LEMY

14. srpna 2013 v 16:56 | Hoa-Xuan |  VIETNAMSKÁ RÝŽE
Ahoj Usmívající se

Včera jsem dělala vietnamský oběd, chtěla jsem něco asijského, tak jsem si vymyslela něco na způsom lemů.
Lem, nebo-li jarní závitek je ve Vietnamu velice oblíbený, dělá se v rýžové placce, do které se zabalí hovězí mleté maso s houbami, zeleninou a nudlemi. Vše se to osmaží a podává se většinou s omáčkou, do které se lem namáčí.
Já tentokrát dělala lemy s rýží, místo masa jsem tam balila rýži se zeleninou, která byla orestovaná, k tomu jsem podávala uvařené a orestované kuřecí maso, mungo výhonky, surimi tyčinku a zbylou rýži, kterou jsem nazdobila do kopečků.


RECEPT

* Balíček rýžových plátků (seženete v každm větším obchodě)
* 2 kuřecí prsíčka
* 2 balíčky rýže v sáčku
* 1 konzerva mungo výhonků
* Surimi tyčinky (krabí tyčinky)
* 1 Mrkev
* 1/2 brokolice
* 2 čínské houby
* kousek zázvoru
* Sklenici nakládaného bambusu
* Slunečnicový olej
* pivo (vlažnou vodu)
* sůl, pepř

POSTUP:

Nejprve si namočíme čínské houby, aby se nám rozložili a uvaříme rýži.
Mezitím si nastrouháme zázvor, nakrájíme na nudličky prsíčka, na kolečka mrkev, brokolici.
Ještě si dáme do hrnce vodu a vaříme kuřecí prsíčka cca 7 minut.
Až rýži budeme mít uvařenou, tak ji dáme do hlubší pánve, dáme k ní půl zázvoru, mrkev, brokolici, bambus, půl mungo výhonků, nakrájené houby, opepříme, osolíme, zakápneme mírně olejem a restujeme cca 7 minut.
Potom si do talíře dáme vlažné pivo (vodu) a namáčíme v něm rýřové plátky, pak přendáme na prkýnko, na plátek dáme doprostřed rýži a zabalíme stejně, jako štrůdl. Nejprve hrany přehneme k sobě a potom balíme.
Po tomto procesu si rozpálíme olej a rýžové lemy smažíme dozlatova-hněda.
Když smažíme lemy, můžeme dát na jinou pánvičku uvařená kuřecí prsíčka, zbytek zázvoru a restujeme cca 7 minut.
Pak už jen servírujeme na talíř zbylou rýži, lemy, surimi tyčinky, mungo výhonky a maso.

Rýžové placky

Rýžová směs

Na talíři





RÁMEN

14. srpna 2013 v 15:54 | Hoa-Xuan |  POLÉVKY
Ahoj Usmívající se

Mám druhý blog, který je specializován jenom na asijskou kuchyni, vzhledem k tomu, že jsem poloasijka, tak mám do těchto receptů větší přístup. Můj taťka je z Vietnamu a je to Mr. kuchař ve Velenické restauraci.
Od malička jsem milovala jeho vaření a to mi zůstalo. =)
Teď zveřejňuji tradiční japonskou polévku Rámen.




RECEPT

* Balíček kuřecích krků
* 2 kuřecí prsíčka
* Kudrnaté nudle
* Trocha zázvoru
* Jarní cibulka
* Sojová omáčka
* 3 krabí tyčinky
* 2 natvrdo uvařená vajíčka
* 2 velké činské houby
* Trocha rostlinného oleje
* Skleničku bambusu
* 1 pórek
* 1 mrkev
* 2 stroužky česneku
* sůl, pepř

POSTUP:
Nejprve si začneme dělat vývar, který alespoň 2 hodiny necháme vařit. Kuřecí krky omyjeme a dáme do hrnce s vodou na mírnější plamen a 2 hodiny vyváříme a nezapomeneme osolit a trochu opepřit. Během vývaru se voda odpařuje, tak se nebojte přilévat vodu, během celého procesu vaření. =)
Mezitím si můžeme uvařit 2 vejce, aby byla natvrdo, nakrájet pórek, mrkev na kolečka a česnek se zázvorem nastrouhat na jemno. Činské houby namočíme do teplé vody a necháme je, aby se roztáhli. Krabí tyčinky nakrájíme na kolečka. Bambus nakrájíme na kostičky a jarní cibulku na kolečka.
Vše nakrájené si dejte zvlášť do mističek!
Až budeme mít vývar po dvou hodinách hotový, vyndáme kuřecí krky děrovačkou a necháme na mírném plameni dále vařit.
Hned si potom do jiného hrnce dáme trochu oleje a osmahneme pórek .... pak přidáme mrkev, česnek a zázvor a cca 3 minuty smažíme.
Poté vývar nalijeme do hrnce se zeleninou a vaříme dalších cca 30 minut.
Po 30 minutách přecedíme do jiného hrnce pouze vývar, bez zeleniny.
Do vývaru vložíme houby a vcelku kuřecí prsíčka a na mírném ohni vaříme cca 7 - 10 minut, ještě přidáme sojovou omáčku.
Houby a prsíčka vyjmeme děrovačkou a odložíme na talířek.
Začneme vařit nudle cca 4 minuty ve vývaru.
Po 4 minutách vyjmeme nudle, dáme do misky a vypneme sporák.
Do mističek dáme nudle a zalijeme vývarem, nakrájená prsíčka vložíme kolem misky, houby, jarní cibulku, bambus, krabí tyčinky a rozpůlená vajíčka.
ITADAKIMAS!